1. Help Center
  2. Jag som skickar fakturor

Hur skapas en faktura?

Här visas hur du skapar en faktura i appen, och vilka benämningar du kan ha på dina kostnader. Du kan välja att skapa och skicka en faktura på en gång, men det går också bra att spara den som utkast så länge.

För att skapa en faktura utgår du från appens startsida genom att klicka "Skapa Faktura". En ny fakturamall öppnas och kan fyllas på med en eller flera poster från olika kostnadskategorier. Dessutom kan du göra olika tillval beroende på vilket typ av jobb som utförts och vem fakturamottagaren är.

Kategorier:

• Fast
  • Arbete
  • Resa
  • Utlägg

Under varje kategori finns ett öppet fält för beskrivning. Där bestämmer du själv vad som ska stå. Varje beskrivning som skrivs in, sparas i appen för kommande fakturor. Du kan också välja att visa priset exklusive-, eller inklusive moms. När du är klar med en kategori och vill ha den på fakturan klickar du på "Lägg till kostnad". Du kan lägga till hur många poster du vill.

För att sedan specificera fakturan, om nödvändigt, kan du göra några snabba val innan den skickas iväg. Detta beror på om den ska gå till en privatperson eller ett företag.

Tillval:

Privatperson:

• ROT
  • RUT

Automatiska uträkningar om du lagt till arbetskostnad och aktiverar ROT eller RUT knappen. På fakturan som går till kund finns personens ID-nummer med, samt hänvisande text om eventuellt avslag hos Skatteverket.

Företag:

• Stöd för Omvänd Moms

När du aktiverar knappen för "Faktura till företag" och skriver in organisationsnumret hämtas automatiskt företagsuppgifter. Väljer du dessutom "Omvänd Moms" öppnas ytterligare ett fält för momsnummer. Detta räknar appen automatiskt ut från organisationsnumret. Det kan vara bra att dubbelkolla sista siffrorna. Det kan hända att fakturan går till enskild firma där firmatecknare har flera firmor under ett och samma organisationsnummer. Då kan sista siffran i momsregistreringsnumret skilja sig mellan dessa företag.

Fyll sedan i mobilnummer till mottagaren av fakturan och klicka på "skicka fakturan". Välj då antingen "Jag vill ha pengarna nu" eller "Jag har tid att vänta" beroende på hur snabbt du vill ha utbetalt.

Du kan också i detta skede välja "Spara som utkast". Då kommer denna faktura ligga kvar under fliken "fakturor" för att redigera och skicka vid senare tillfälle.

Se exempelbilder på de olika stegen nedan.

1. Från appens startsida klickar du på "Skapa ny faktura".

1Skapa ny faktura

2. Ny fakturamall. Lägg till ny kostnad genom "+ Lägg till kostnad".

3. Välj kategori och ange beskrivning. Klicka sedan "Lägg till kostnad".

4. Finputsa fakturan med eventuella tillval innan du skriver in mobilnummer och skickar.

5. Du får göra följande val beroende på vilket som passar dig bäst.

downloads.intercomcdn.comio159523503e772867adf14d99a95016168Jag+vill+ha+pengarna+direkt-2+copy

6. Kunden får nu ett sms med länk till fakturan, och du får en leveransbekräftelse.