1. Help Center
  2. Jag som skickar fakturor

Vad menas med Omvänd Moms?

I appen finns en funktion som stöder omvänd moms. Inte alla företagare behöver rapportera detta och troligtvis är du redan väl medveten om detta gäller just dig och ditt företag. Här förklaras det närmare

Om ditt företag jobbar som underentreprenör eller underleverantör åt ett annat bolag kan det vara så att det är bolaget du säljer dina tjänster till som ska rapportera moms på arbetet som är utfört. Detta är vanligast förekommande inom byggindustrin.

Om du ska fakturera enligt denna rutin ska du göra följande i appen:

• Skapa en faktura som vanligt.
  • Aktivera "Företagsfaktura"och ange organisationsnumret.
  • Aktivera "Omvänd Moms", då fyller appen på med mottagande företags momsregistreringsnumret. Kolla så detta stämmer.
  • Skriv mottagarens mobilnummer och klicka på "Skicka".

Mottagaren får då en vanlig företagsfaktura från dig med tillägget att momsregistreringsnummer för båda organisationerna finns med, samt en hänvisningstext som säger:

"Omvänd betalningsskyldighet för byggtjänster gäller"

För att läsa mer om reglerna för omvänd moms/Omvänd skattskyldighet kan du klicka på bilden nedan så kommer du till Skatteverket där du kan läsa mer om reglerna för just "Omvänd moms".

Här nedan ser du var i fakturavyn du aktiverar omvänd moms.

Skapa faktura skicka-2-2